Koodi2016 – kannattaa tutustua!

Päätin tutustua Linda Liukkaan ja Juhani Mykkäsen laatimaan kirjaseen Koodi2016 – Ensiapua ohjelmoinnin opettamiseen peruskoulussa. Sekä kirjanen että sivusto ovat havainnollisia ja helppotajuisia.

Ensimmäisellä ja toisella luokalla ohjelmointiajatteluun tutustutaan leikkien avulla, eikä ohjelmointiin sopivien ajattelumallien opettaminen suinkaan aina vaadi tietokonetta. Kirjassa opastetaan muutamalle englanninkieliselle sivustolle, joista löytyy tämäntyyppisiä harjoituksia: Computer Science Unplugged ja sen kanssa yhteistyössä Computer Science-in-a-box sekä Computer Science for Fun. Opettaja voi esimerkiksi olla robotti, jolle lapset antavat toimintaohjeita, jotta saisivat sen suorittamaan jonkin toiminnon, vaikkapa palikkatornin kasaamisen.

Kuva: Pixabay

Kuva: Pixabay

Kolmas-kuudesluokkalaisten on tarkoitus tutustua visuaaliseen ohjelmointiympäristöön, joka opettaa ajatusrakenteita ja taitoja, joita voi hyödyntää ”oikeassa ohjelmoinnissa”. Tällainen on esimerkiksi Scratch, jota voi käyttää suomeksi (ja josta muuten on koulutus tamperelaisille opettajille 27.10., pari paikkaa on vielä vapaana!). Scratchistä löytyy iPadille myös Scratch Jr -sovellus, joka on tarkoitettu 5-7-vuotiaille.

Seitsemäs-yhdeksäsluokkalaiset tutustuvat johonkin oikeaan ohjelmointikieleen, joita ovat esimerkiksi Python, JavaScript ja Ruby. Materiaalia löytyy esim. Codecademy-, Code Combat– ja Ruby Warrior -sivustoilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *