Kuvataide

KUVATAIDE

Uuden opetussuunnitelman (2016) mukaan kuvaamataidon opetuksessa kuvien tuottamista ja tulkintaa harjoitellaan myös tieto- ja viestintäteknologian ja verkkoympäristöjen avulla. Oppilasta innostetaan leikinomaiseen kokeiluun, tieto- ja viestintäteknologian käyttöön sekä taiteidenväliseen toimintaan.

 

Piirtäminen ja maalaaminen digitaalisesti 

Piirtämiseen ja maalaamiseen suunnittelut ohjelmat ja sovellukset tuovat vaihtelua kuvaamataidon tunneille. Sovellukset ovat helppokäyttöisiä ja nopeita, ja rohkaisevat oppilaita kokeilemaan ja tuottamaan piirroksia. Joillekin oppilaille sovellukset voivat tarjota perustekniikoita helpomman ja luontevamman tavan ilmaista itseään. Sovelluksia on monenlaisia. Tässä on joitakin hyväksi todettuja sovelluksia:

Paper 53: Ilmainen kätevä piirto-ohjelma. Tekee kaunista piirtojälkeä ja käsiala on kauniimpaa kuin tavallisessa piirto-ohjelmassa. (iPad)

Doodle Buddy: Ilmainen piirtämistyökalu, jossa on paljon ominaisuuksia, ja joka tarjoaa todella monipuoliset piirtämistyökalut normaalista kynästä aina kimalleliiman kaltaiseen. Omia kuvia voi käyttää piirrosten taustoina. (iPad)

Drawing Pad : Luonnoskirja on ilmainen, helppokäyttöinen piirtämisohjelma, jossa on erilaisia piirtämis- ja maalausvälineitä. Ohjelmasta löytyy myös kuvakkeita, joita voi upottaa teoksiinsa. (iPad)

Valmiista tuotoksista voidaan pitää luokassa näyttely. Hauska idea on myös yhdessä piirtäminen: jokainen oppilas aloittaa piirroksen omalla tabletillaan ja sovitun ajan kuluttua oppilas kierrättää vieressä istuvalle oppilaalle tabletin. Tehdään muutama vaihto ja katsotaan millaisia tuotoksia on syntynyt. Kuvan pohjalta voi myös kirjoittaa tarinaa.

 

Animaatiot ja elokuvat

Animaatioiden ja elokuvien tekeminen voidaan integroida muihin oppiaineisiin. Niiden avulla voidaan käsitellä monia eri teemoja.

Puppet Pals: Animaatioita valmiilla hahmoilla, taustoilla ja musiikilla. Mahdollisuus käyttää myös itse ottamia kuvia ja nauhoittaa omia ääniä. Ilmaisversiossa rajattu määrä vaihtoehtoja. (iPad)

Kid Animation: Helppo animaatiotyökalu. Hauska tapa tehdä antimaatioita piirtämällä. (iPad)

Toontastic Animaatioita valmiilla hahmoilla. Ohjelma noudattaa juonen kaarta: alkutilanne, ristiriitatilanne, ratkaisu, huipennus, loppuratkaisu. Taustan ja hahmot voi valita appin valmiista hahmogalleriasta tai piirtää itse. Hahmoja liikutellaan taustan päällä ja samalla voi kertoa tarinaa. Sovellus tallentaa hahmojen liikkeet ja puheen. (iPad)

iMotion: Yksinkertainen sovellus animaatioiden tekemiseen. Sovelluksilla otetaan valokuvia, jotka sovellus koostaa automaattisesti animaatioksi.

iMovie: Sovellus trailerien ja elokuvien tekemiseen. Elokuviin voi lisätä videokuvaa, valokuvia, ääniä ja tekstiä. (iPad)

 

Sarjakuvat

Sarjakuvan tekemisen voi integroida helposti muiden oppiaineiden, kuten esimerkiksi kielten oppimiseen. Sarjakuvien luominen onnistuu jo kielen oppimisen alkuvaiheessa, vaikka sanasto olisi vielä suppea.

Comic Maker: Ilmainen, helppo sovellus sarjakuvien tekemiseen. Sarjakuvia voi tehdä omista kuvista tai hyödyntää valmiita taustoja ja hahmoja. (iPad)

Comics head: Ilmainen sarjakuvaohjelma, jossa on valmiita taustoja sekä valmiita hahmoja, joilla on eri ilmeitä. Hahmon asentoa ja kokoa voi muuttaa, samoin värisävyjä. Voi lisätä myös omia valokuvia tai piirroksia. (iPad)

Comic Life: Erittäin monipuolinen sarjakuvanteko-ohjelma. Helpon tavan tehdä omia sarjakuvia vaikkapa omista kuvista. Comic Lifestä löytyy useita käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten valmiita pohjia sekä useita valmiita puhekuplia. Maksullinen. (ipad)

 

Valokuvaus

Tablettien avulla voi harjoitella valokuvauksen perustekniikkaa, esimerkiksi kuvakokoja, kuvakulmia, perspektiiviä jne. Tabletilla otetut kuvat ovat heti nähtävillä ja käytettävissä laajempiin projekteihin muilla sovelluksilla.

Ulkona luonnonmateriaaleista tehtyä taidetta, esim. mandaloita, voidaan tallentaa kuvaamalla ja myöhemmin tulostamalla paperille.

 

Kuvien muokkaus ja käsittely

Otettuja kuvia voidaan muokata esimerkiksi julisteiksi tai sarjakuviksi. Muokkaukseen löytyy useita valmiita ohjelmia ja sovelluksia.

Photoforge2: Tehokas työkalu kuvien muokkaukseen ja käsittelyyn.

Snapseed : Ohjelma valokuvien muokkaamiseen. (iPad)

PicJointer : Tällä ohjelmalla voit tehdä kuvakollaaseja. (iPad)

 

Taidehistoria

Oppilaat voivat hakea tietoa taiteen historiasta ja taiteilijoista ja toteuttaa projekteja tableteilla. Lisäksi he voivat etsiä jonkun kuuluisan työn, josta tekevät oman versionsa. Taidehistorian voi integroida maantietoon tutustumalla esimerkiksi sen maan taiteeseen, jota tutkitaan maantiedossa.

Taidemuseoiden kokoelmiin voi myös tutustua internetissä. Esimerkiksi Googlen Arts & Culture sivustolta löytyy useiden kansainvälisten taidemuseoiden kokoelmia sekä myös Ateneumin teoksia. Sivustolla voi hakea teoksia esimerkiksi taiteilijoiden, taidetyylien tai maan perusteella.

https://www.google.com/culturalinstitute/beta/

 

QR-koodi

Kuvaamataidon töihin voidaan liittää qr-koodilla esim. äänitetty tarina tai musiikkia. Netissä on useita ohjelmia koodien luomiseen, esimerkiksi:

http://fi.qr-code-generator.com/

http://www.i-nigma.com/createbarcodes.html